Σύννεφα στον οικονομικό ορίζοντα της Ε.Ε. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε την πρόβλεψή της για ανάπτυξη στο 1,1%

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

europian central bankΟ Ντράγκι δήλωσε την Πέμπτη 07/03/2019, ότι υπήρξε μια «σημαντική κάμψη στην οικονομική επέκταση που θα συνεχιστεί στην τρέχουσα χρονιά».
Η 19μελής περιφέρεια έχει επισκιαστεί από τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, η οποία εισήλθε σε ύφεση στα τέλη του 2018, και στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η αποχώρησή του από την ΕΕ δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Υπάρχουν επίσης ανησυχίες για πιθανή επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, δεδομένης της εξάρτησης από τις εξαγωγές προς τη χώρα.

Τον Δεκέμβριο, η ΕΚΤ προέβλεψε ρυθμό αύξησης 1,7% για το 2019. Έκτοτε, τα στοιχεία έχουν δείξει ότι η ανάπτυξη ήταν πιο χαμηλή από τις προσδοκίες. Η ΕΚΤ μείωσε την πρόβλεψη ανάπτυξης για το 2019 στο 1,1% την Πέμπτη.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) δήλωσε την Τετάρτη ότι αναμένει ότι η ζώνη του ευρώ θα αναπτυχθεί φέτος μόλις στο 1%.

Η ΕΚΤ με έδρα τη Φρανκφούρτη βρίσκεται σε δύσκολη θέση, έχοντας ολοκληρώσει το μαζικό του πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Η ανάπτυξη φέτος φθίνει και ο πυρήνας του πληθωρισμού βρίσκεται ακόμη κάτω από τον στόχο της τράπεζας.

Με στόχο την αντιμετώπιση της επερχόμενης ύφεσης η ΕΚΤ ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη ένα άλλο πρόγραμμα για την τόνωση του τραπεζικού δανεισμού στη ζώνη του ευρώ.

"Μια νέα σειρά τριμηνιαίων στοχοθετημένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO-III) θα ξεκινήσει, ξεκινώντας από τον Σεπτέμβριο του 2019 και λήγοντας τον Μάρτιο του 2021, με διάρκεια δύο ετών", ανέφερε σε δήλωσή της η Κεντρική Τράπεζα.

Τα TLTRO είναι δάνεια που παρέχει η ΕΚΤ σε φτηνές τιμές σε τράπεζες της ζώνης του ευρώ. Ως αποτέλεσμα, οι δανειστές είναι σε θέση να παρέχουν καλύτερους όρους πίστωσης στους πελάτες, γεγονός που στη συνέχεια διεγείρει την πραγματική οικονομία.

Το TLTRO III είναι η τρίτη ένεση παρόμοιου κινήτρου από την ΕΚΤ. Ο μηχανισμός αυτός εισήχθη για πρώτη φορά το 2014 και για δεύτερη φορά τον Μάρτιο του 2016. Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας έρχεται σε μια εποχή όπου οι ανησυχίες για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη αυξάνονται συνεχώς. Η οικονομία συνέχισε το χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξής της σε τέσσερα χρόνια κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών μηνών του 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιανουαρίου.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s