Από τον Λογκανίκο κουρέας στο Harvard

Ο χωροφύλακας από τη Λακωνία που έγινε το πιο διάσημο ψαλίδι της Βοστώνης και από τα χέρια του έχουν περάσει για haircut οι μεγαλύτερες προσωπικότητες του πλανήτη -από τον Ομπάμα μέχρι τον Δουκάκη- καθώς και Ελληνες πρωθυπουργοί, όπως ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Κώστας Καραμανλής, μιλάει αποκλειστικά στην «Espresso» για την ιστορία της ζωής του και πώς από το χωριό του, τον Λογκανίκο, βρέθηκε στη Harvard Square.

Ο Γιώργος Παπαλυμπέρης γεννήθηκε το 1935 σε μια πλαγιά του Ταϋγέτου, στο χωριό Λογκανίκος της Λακωνίας. Σε νεαρή ηλικία επέλεξε να γίνει χωροφύλακας και αργότερα να μεταταχθεί στο Τμήμα Ασφαλείας της Κηφισιάς, στην Αθήνα.

Περισσότερα: Από τον Λογκανίκο κουρέας στο Harvard

Ο κύριος Λεονάρδος στην Καστανιά-Το τελευταίον της ζωής του ταξίδιον

Το κείμενο που ακολουθεί είναι ένα είδος οδοιπορικού στο κινηματογραφικό τοπίο των αρχών του 20 αιώνα στην Ελλάδα. Προσπαθεί να καταγράψει την πρώτη φορά που οι άνθρωποι είδαν κινηματογράφο σε πόλεις και χωριά. Σίγουρα είναι ελλιπές. Περιμένουμε πληροφορίες για τη συμπλήρωσή του για μέρη που η πρώτη κινηματογραφική προβολή δεν εντοπίστηκε ακόμα.

Περισσότερα: Ο κύριος Λεονάρδος στην Καστανιά-Το τελευταίον...

Χειρόγραφα από αρχείο Τζωρτζάκη

1) Ναΐσκος τα "εισόδια της θεοτόκου" εντός σπηλαίου επί απορρώγος βράχου του ταύγέτου κειμένου και προς βορράν αποβλέποντος το στόμιον του σπηλαίου φράσσεται δια τοιχοδομής κοινής επί της οποίας υπάρχει μετρία θύρα εις ην ανέρχεται τις δι' ελικοειδούς κλίμακος λιθίνης αριθμούσης είκοσιν και πέντε βαθμίδας. Ουδεμία εικών αρχαία υπάρχει ουδέ επιγραφή τις δηλούσα το έτος της κτίσεως του Ναΐσκου τούτου. Κατά παράδοση όμως η κτίσις αυτού ανάγεται εις τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους της λακωνίας ήτοι κατά τον έκτον και έβδομον αιώνα μετά Χριστού κείται προς νότον της Καστανιάς περί τα δέκα λεπτά ταύτης απέχων.

Περισσότερα: Χειρόγραφα από αρχείο Τζωρτζάκη

Μετάξι, Λακωνία 19ος αι. – αρχές 20ού

Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους – Αρχεία Ν. Λακωνίας διοργανώνουν την Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018, ώρα 9.00 μ.μ., επί της οδού Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 29-31, μπροστά από την είσοδο του «παλιού μεταξουργείου» της Σπάρτης, μικρή υπαίθρια έκθεση με θέμα: «Μετάξι, Λακωνία 19ος αι. – αρχές 20ού, Επιλογές Τεκμηρίων».

Περισσότερα: Μετάξι, Λακωνία 19ος αι. – αρχές 20ού

Νέα Λιβερά: Χτίζοντας τη ζωή από το τίποτα- Γράφει ο Γιώργης Χρ. Μυρίδης

Νέα Λιβερά, η Νέα Πατρίδα για πολλούς που εκδιώχθηκαν από τις πατρογονικές εστίες με το μανδύα της διπλωματίας, και που με ελάχιστα υπάρχοντα και συνεχείς κακουχίες, βρέθηκαν μετά από μια διετή μετακίνηση σε ένα καινούργιο χωριό.
  Η Λιβερά Τραπεζούντος, η οποία σημειωτέον ήταν κωμόπολη και έδρα της Μητρόπολης Ροδοπόλεως, ήταν χτισμένη σε υψόμετρο 800 μ. και είχε μικτό πληθυσμό κυρίως Έλληνες, οι οποίοι ήσαν μετά το 1914 πάνω από 1000 και 10 οικογένειες Τούρκων, απείχε δε 24 χιλιόμετρα νότια/νοτιοδυτικά της Τραπεζούντας.

Περισσότερα: Νέα Λιβερά: Χτίζοντας τη ζωή από το τίποτα-...