Σκέψεις για τη γλώσσα

Pieter Bruegel the Elder The Tower of Babel Vienna Google Art Project editedΜία από τις βασικότερες, έμμεσες, λειτουργίες των ΜΜΕ, και ειδικότερα των εντύπων, είναι η επίδραση που ασκούν στη διαμόρφωση της γλώσσας που μιλιέται και γράφεται.

Το γλωσσικό αισθητήριο του ατόμου διαμορφώνεται βέβαια κατά τη νηπιακή και παιδική ηλικία, κυρίως από την οικογένεια και το πρωτοβάθμιο σχολείο, όμως εμπλουτίζεται, τροποποιείται, και καλλιεργείται στη συνέχεια τόσο από την παρεχόμενη εκπαίδευση όσο και από το γλωσσικό περιβάλλον στο οποίο αναπτύσσεται.

Περισσότερα: Σκέψεις για τη γλώσσα

Εφημερίδα «ΚΑΣΤΟΡΕΙΟΝ»

Δημοσιεύουμε άρθρο της Βαρβάρας Κεμερίδου, από το 2014, που αναφέρεται σε μια εφημερίδα του χωριού, ΤΟ ΚΑΣΤΟΡΕΙΟΝ, που κυκλοφορούσε στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Διευθυντής φέρεται ο Παν. Μπολιανίτης, πιθανότατα όμως ήταν έργο του Δημήτρη Κακαφλίκα:

Τούτες τις μέρες έπεσε στα χέρια μου η εφημερίδα «ΚΑΣΤΟΡΕΙΟΝ», Μηνιαίον Δημοσιογραφικόν Όργανον της Βορείου Λακεδαίμονος. Έτος 2ον, Αριθμός Φύλλου 7, Ιούνιος 1963. Διευθυντής: Παναγιώτης Μπολιανίτης.

Περισσότερα: Εφημερίδα «ΚΑΣΤΟΡΕΙΟΝ»

  • Γονική Κατηγορία: ΙΣΤΟΡΙΚΑ
  • Κατηγορία: ΑΡΘΡΑ

Η Καστανιά και η περιοχή της: Περιεκτική αναφορά σε πηγές σχετικές με την ιστορία του χωριού και της ευρύτερης περιοχής της

Η σειρά κειμένων που θα ακολουθήσει στην ενότητα αυτή δεν έχει μεγαλεπήβολους στόχους. Δεν θα ακολουθήσουμε κάποια χρονολογική σειρά στα κείμενά μας και βασικός σκοπός είναι η ανάδειξη πηγών και πληροφοριών που έχουν περιέλθει στη γνώση του γραφιά τους.

Έτσι από την αρχή πρέπει να ξεκαθαριστεί πως το παρόν είναι ένα προσχέδιο. Ή μάλλον, για να αντιγράψουμε και έναν μεγάλο της παγκόσμιας λογοτεχνίας, το προσχέδιο ενός προσχεδίου: Δεν έχουμε ούτε το χρόνο αλλά ούτε και τις ειδικές γνώσεις και δυνατότητες για μια ολοκληρωμένη, έστω και συνοπτική, ιστορική καταγραφή της περιοχής μας.

Περισσότερα: Η Καστανιά και η περιοχή της: Περιεκτική αναφορά...

Τράπεζες και τραπεζίτες στην κλασική Αθήνα

Με αφορμή τη χτεσινή χρηματιστηριακή “μαύρη” μέρα των ελληνικών τραπεζών έχει ενδιαφέρον μια μικρή ιστορική αναδρομή στο ένδοξο παρελθόν μας και σε αναζήτηση απαντήσεων για τη χρησιμότητα και τη δημιουργία των πρώτων τραπεζικών ιδρυμάτων. Πρωτοπόροι και σε αυτό τον τομέα οι πρόγονοί μας όπως θα διαπιστώσει ο αναγνώστης διαβάζοντας το παρακάτω άρθρο που δημοσιεύτηκε το 2002 στο περιοδικό ΑΘΗΝΑΙΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ Μαΐου-Ιουνίου, σελ. 23-24.

Περισσότερα: Τράπεζες και τραπεζίτες στην κλασική Αθήνα

  • Γονική Κατηγορία: ΙΣΤΟΡΙΚΑ
  • Κατηγορία: ΑΡΘΡΑ

Μια φανταστική ιστορία-Πώς ο Τομ Τζόουνς ο 6ος έχασε το δρόμο για την Καστανιά

Πώς ο Τομ Τζόουνς ο 6ος έχασε το δρόμο για την Καστανιά, ή
Καστανιώτικα τοπωνύμια: Μια φανταστική ιστορία

Ο Τομ Τζόουνς ο 6ος σταμάτησε το αυτοκίνητό του στο πάρκινγκ του δρόμου Λεύκτρο-Σπάρτη λίγο πριν την πινακίδα που έγραφε Πελλάνα-Καστόρειο.
Άπλωσε πάνω στα πόδια του ένα σύγχρονο χάρτη και μερικές ξεθωριασμένες δυσανάγνωστες σημειώσεις με σκαριφήματα της περιοχής, γραμμένα από τον Τομ Τζόουνς τον 1ο πριν, περίπου 200 χρόνια.

Περισσότερα: Μια φανταστική ιστορία-Πώς ο Τομ Τζόουνς ο 6ος...